Jag tänkte dela med mig av lite goda råd när det gäller att steka kött..
- Ta fram köttbiten i tid, den ska vara rumstempererad när du börjar att jobba med köttet.
- Låt pannan bli riktigt het innan du lägger i köttet, många lägger i köttet för tidigt och då blir det kokt istället för stekt.
- Stek i både smör och olja, smöret för smaken och oljan för att den tål mycket högre temperaturer.
- Jag använder ofta stektermometer, gör det om du är osäker så får du garanterat ett bra resultat.
- Låt köttet vila innan du skär upp det, linda in det i bakplåtspapper och låt det vila i minst 20 min så blir det saftigt och får en fin jämn färg
- Krydda köttet ordentligt med salt och peppar, helsteker du en köttbit så dra gärna på lite extra salt och peppar när du skivat upp det. Hela köttbiten ska ju smaka något!
- Lite råd på inne temperatur på nötkött:
Blodig 50 grader
Medium 50-56 grader
medium/välstekt 58-60 grader
Välstekt 62-70 grader
Glöm inte att välja din köttbit med omsorg, den ska vara fast och gärna ha mycket insprängt fett, där sitter mycket av smaken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar