fredag 13 januari 2012

Varmrätten...

Sååå God! Ni måste pova hemma, ni kommer inte att bli besvikna!!


Oxfilé med jordärtskocks och potatispuré smaksatt med chevre samt rödvinsås och smörstekta champinjoner.
4 pers
4 fina skivor oxfilé ca 200gr vardera
4 stora champinjoner
smör att steka i
salt och peppar
Sås:
2 dl rödvin
1 dl kalvfond
2 msk strösocker
1 st lagerblad
25 gr smör
salt och peppar
maizena redning
Puré:
6 st jordärtskockor
4 medelstora potatisar (gärna mandel eller amandine)
150 gr chewréost
50 gr smör
1 dl mjölk
1 kruka kruspersilja
salt och peppar
Gör såhär:
Smält sockret i en tjockbottnad kastrull, det ska få en gyllenbrun färg. Häll på rödvinet och reducera med tills att hälften återstår. Häll på kalvfonden och reducera tills att hälften återstår igen. Smaka av med ett stänk salt och lite peppar. Red av med lite maizena om du vill ha den lite tjockare. Innan du serverar såsen vispa i en klick smör för att få såsen glansig och fin samt för att förhöja smaken.
Koka jordärtskockorna och potatisen mjuka. Mixa dem med osten, smöret och mjölken. Krydda upp med lite salt och peppar. Finhacka persiljan och för med den innan servering.
Stek champinjonerna gyllene i smör. Bryn även oxfilén i smör och salta och peppra ordentligt. Kör köttet klart i ungnen på 200 grader. Använd en stektermometer, ta ut köttet när innetemperaturen är 57 grader om du vill ha det genom rosa.
Lägg upp på tallrik och servera genast. SMAKLIG SPIS!!





Det finns en tanke med menyn. Du ska orka dig igenom hela. Förrätten var lätt, varmrätten lite tyngre. Nu väntar en frisk dessert.. To be continued =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar